Показать сообщение отдельно
Старый 14-07-2008, 02:52   #1878
 
Аватар для rid
 
Регистрация: Oct 2007
Адрес: Canada
Сообщений: 2,357 Поблагодарил: 7,541
Поблагодарили 10,888 раз(а) в 2,337 сообщениях
Файловый архив: 21
Закачек: 0
Re: вегетарианство: польза и вред 2

Vovec, можете добавить к трактату. А то сыроеды по вашему трактату должны искать Б12 везде кроме растительной пищи

Цитата:
Most sources state that vegetable products show no "measurable activity" when speaking of vitamin B12 or cobalamin. "No measurable activity" does not mean that there is no vitamin B12 at all in vegetables. Best and Taylor state that: "The extrinsic factor (vitamin B12) is present in liver, beef, rice polishings, yeast and other substances rich in the vitamin B complex." They continue that: "It is also found in the intestinal contents of normal persons, as well as in the feces of patients with pernicious anemia. There is, therefore, no reason to believe that a dietary deficiency of this factor is the cause of disease." Other authorities say the same. Many scientists condemn vegetable foods as lacking in vitamin B12, but they never state that there is absolutely no vitamin B12 in vegetable foods. Indeed, they wish us to believe that it is totally lacking and this is simply not true. The Heinz Handbook of Nutrition (page 111) gives the following inadequate table but even if we ate the small amount of 100 grams of green beans, beets, carrots, and peas, even leaving out the cereal products, we would have half of our so-called minimum daily requirement of vitamin B12, providing our digestion and absorption are normal.

Vitamin B12 In Foods
Micrograms per 100-gr edible Portion

Green Beans 0-0.2
Beets 0-0.1
Bread, Wholewheat 0.2-0.4
Carrots 0-0.1
Oats 0.3
Peas 0.0-1.0
Soybean Meal 0.2

The Heinz Handbook of Nutrtion states that, "A dosage corresponding to one microgram of the crystalline vitamin per day is sufficient for maintenance of a patient with pernicious anemia. This indicates the absorption of one microgram per day meets the normal requirement for adults."

The Nutrition Almanac states that, "In nature, we find the B-complex vitamins in yeast, green vegetables, etc., but nowhere do we find a single B vitamin isolated from the rest. Natural forms of the B vitamins are preferable to the synthetic forms since the natural forms have all of the B factors, even those not yet known, plus valuable enzymes." This is just another indication that people are mistaken when they state that vegetables do not have vitamin B12 in them. Simply because it exists in such miniscule amounts that it may escape detection by present day methods, does not mean it is absent.
The Vitamin B12 Hoax by V.V. Vetrano, B.S., D.C.
http://www.rawfoodexplained.com/why-...-b12-hoax.html

Переведу самый интересный абзац
Цитата:
Альманах Питания заявляет, что, "В природе, мы находим витамины B-комплекса в дрожжах, зеленых овощах, и т.д., но нигде мы не находим единственный витамин B изолированным от остальных. Естественные формы витаминов B предпочтительны по сравнению с синтетическими формами, так как естественные формы имеют все факторы B-комплекса, даже еще те которые неизвестны, плюс ценные ферменты." Это - только ещё один пример, что люди ошибаются, когда они заявляют, что овощи не имеют витамина B12 в них. Просто, потому что он существует в таких минимальных количествах, что не может быть обнаружен существующими сегодня методами, не означает, что он отсутствует.
Цитата:
Витамин B12 В Пищевых продуктах
Микрограммы в 100-гр съедобной части

Зеленые Бобы 0-0.2
Свеклы 0-0.1
Хлеб, Из цельного зерна 0.2-0.4
Морковь 0-0.1
Овес 0.3
Горох 0.0-1.0
Соя 0.2
rid вне форума   Ответить с цитированием